MEDIAmatics.gr

παρατηρητήριο παιδικών θεαμάτων και ακουσμάτων

Μήνας: Απρίλιος 2019

Τι δεν κάνουν τα παιδιά όταν παρακολουθούν τηλεόραση; – Προτάσεις από το ΕΥΖΗΝ

Έχει διαπιστωθεί ότι ο χρόνος παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων αυξάνει τα τελευταία χρόνια και είναι ιδιαιτέρως αυξημένος στις μικρότερες ηλικίες. Οι επιστήμονες υγείας (παιδίατροι, διαιτολόγοι και λοιποί) κρούουν πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις πολύπλευρες αρνητικές επιδράσεις που…

Ο «συνήγορος του παιδιού» για τη συμμετοχή ανηλίκων σε ψυχαγωγικές εκπομπές

Δέκα χρόνια πριν, το 2008 και με αφορμή την αυξανόμενη παρουσία και συμμετοχή ανηλίκων σε τηλεοπτικές ψυχαγωγικές εκπομπές και διαγωνισμούς ταλέντων, o Συνήγορος του Παιδιού εφιστά την προσοχή της Πολιτείας ως προς την προστασία της παιδικής ηλικίας και καλεί τους…

Ο κανόνας «3-6-9-12» για τα παιδιά και την οθόνη: Ο Serge Tisseron μιλά στην ΕΡΤ

Ο Serge Tisseron είναι γάλλος ψυχαναλυτής-ψυχίατρος, από τους πιο γνωστούς στη χώρα του. Δίνει κατευθύνσεις έρευνας στο πανεπιστήμιο University Paris 7 Denis Diderot. Μελετά τις σχέσεις των νέων με τις νέες τεχνολογίες, τις παρανοήσεις ανάμεσα στους ενήλικες και την επόμενη…

Παιδί και οθόνη: Θέτοντας σωστά όρια και κανόνες

Παρακκάτω θα βρείτε δύο ομάδες προτάσεων για να θέσετε όρια και κανόνες στις οθόνες του σπιτιού. Προέρχονται από το saferinternet4kids.gr και από το πρόγραμμα «ΕΥΖΗΝ», δηλαδή από δύο θεσμικές πηγές. Θέτοντας όρια – προτάσεις από το saferinternet4kid.gr Yπάρχουν άπειροι τρόποι…

«Ο αυξημένος χρόνος μπροστά στην οθόνη σχετίζεται με την παχυσαρκία» σε επιμέλεια Α. Κακολύρη, στην ΕΡΤ

Μερικές χρήσιμες συμβουλές που διαβάζουμε στο ενδιαφέρον άρθρο-έρευνα με θέμα «Ο αυξημένος χρόνος μπροστά στην οθόνη σχετίζεται με την παχυσαρκία» (δείτε όλο το κείμενο εδώ) βρίσκουμε και τις παρακάτω Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς, ώστε να περιορίσουν τον χρόνο που…

Μελέτη: Η πολύωρη έκθεση των παιδιών στις έξυπνες οθόνες αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου τους – Από τις ειδήσεις της ΕΡΤ

Αναμεταδίδουμε άρθρο της ΕΡΤ στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξάγει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, η πολύωρη έκθεση των παιδιών στις «έξυπνες οθόνες» όπως είναι τα κινητά, οι ταμπλέτες και τα βιντεοπαιχνίδια, μπορεί να έχει…

Η κρυφή βία των καρτούν: Τα κινούμενα σχέδια είναι πιο βίαια από τις ταινίες για μεγάλους – γράφει η Μάρω Βακαλοπούλου

Ήδη από το 2014 σε άρθρο της Μάρως Βακαλοπούλου στην Εφημερίδα «Τα νέα», η συγγραφέας μας γράφει:   Τα κινούμενα σχέδια για παιδιά είναι πιο βίαια από τις ταινίες για μεγάλους; Κι όμως. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, η…

Νέα έκδοση για τη διαχείριση τάξης από το Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας

Με κείμενα της Δρ. Κλαίρης Μαυρόματου, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας το εγχειρίδιο για τη «Διαχείριση Τάξης» που μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του Εργαστηρίου Βιωματικής Εκπαίδευσης  edulab.sch.gr . Ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς, το οποίο προτείνει τη μεθοδική…

«Η διαρκής επέλαση των ριάλιτι» από τον Πανεπιστημιακό Στέλιο Παπαθανασόπουλο

Αναμεταδίδουμε άρθρο του Πανεπιστημιακού Δασκάλου κου Στέλιου Παπαθανασόπουλου, στο οποίο αφού γίνεται ανάλυση στην επικαιρότητα των «ριάλιτι», καταλήγει σε μια σημαντική διαπίστωση για το ρόλο της Τηλεόρασης και των ριάλιτι ως μια «κοινή αναφορά» μας παρόλο που κατακλυζόμαστε από τόσα…