MEDIAmatics.gr

παρατηρητήριο παιδικών θεαμάτων και ακουσμάτων

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

Η καρδιά του Κουκλοθέατρου χτυπά στην Καλαμάτα 12-19 Μαΐου 2019

ΤΟ 3Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ 12-19 ΜΑΪΟΥ 2019

 

Ανακοινώθηκε το συνολικό πλάνο των παραστάσεων και των δραστηριοτήτων του 3ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα από 12 έως 19 Μαΐου 2019. Πρόκειται για την 3η Διοργάνωση ενός Θεσμού πλέον της Καλαμάτας, που υλοποιείται μέσα από την κοινή προσπάθεια φορέων, θεσμών και δημιουργικών εθελοντών της Καλαμάτας και όχι μόνο!

 

Κεντρικοί άξονες της Διοργάνωσης είναι:

(α) το Εκπαιδευτικό Τμήμα που με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της Μεσσηνίας φιλοξενεί δωρεάν άνω των τριών χιλιάδων (3000) μαθητών κάθε χρόνο,

(β) το Τμήμα των Παραστάσεων και των ανοιχτών δρωμένων για το κοινό, που μετατρέπει για μια εβδομάδα την πόλη σε πηγή πολιτισμού και τεχνών και τέλος,

(γ) τα επιμορφωτικά εργαστήρια και οι ομαδικές δραστηριότητες κατασκευής κούκλας, που ενδυναμώνουν την ενασχόληση του κοινού έμπρακτα με την κουκλοθεατρική τέχνη και.

 

Ως προς τους αριθμούς, το 3ο Φεστιβάλ φιλοξενεί συνολικά είκοσι επτά (27) έργα, σε σαράντα επτά (47) παραστάσεις, είκοσι (20) θιάσους οι οποίοι μαζί με όλους τους παράγοντες υπερβαίνουν τους εκατό (100) καλλιτέχνες και τους συντελεστές. Διοργανώνει εφτά (7) βιωματικά εργαστήρια, τρία (3) ανοιχτά δρώμενα σε όλη την Καλαμάτα και μία (1) Έκθεση για την Ιστορία του Κουκλοθέατρου στην Καλαμάτα.

 

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και την Αίθουσα Φιλαρμονικής, η Έκθεση στο Φουαγιέ του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, και τα Εργαστήρια στην Αίθουσα της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας.

 

Ως προς το περιεχόμενό του, το Φεστιβάλ εστιάζει σε δύο κεντρικές ιδέες:

 

Στη ανάδειξη των πολλαπλών σχέσεων του Κουκλοθέατρου με τον Πολιτισμό, την Επιστήμη και την καθημερινότητά μας. Το Κουκλοθέατρο είναι το πρώτο παιχνίδι των παιδιών, τα οποία ζωντανεύουν τα παιχνίδια τους σε ατέλειωτες ιστορίες μέσα από τις οποίες διαπλάθονται γνωστικά, συναισθηματικά και ψυχοκινητικά. Τα παιχνίδια φέρουν «ρόλους», νοήματα, συμβολισμούς, κρύβουν μέσα τους τις αφηγήσεις της ζωής μας. Αυτούς του συμβολισμούς, τα νοήματα και τα αφηγήματα δεν τα χάνουν ποτέ τα πράγματα γύρω μας. Ενήλικες πλέον, παίζουμε εμείς ιστορίες στα παιδιά, σαν γονείς, σαν εκπαιδευτικοί, σαν κηδεμόνες. Το κουκλοθέατρο στους ενήλικες με οποιαδήποτε «αντικείμενα»-κούκλες και οποιαδήποτε «κείμενα», στις ατέλειωτες εφαρμογές του Κουκλοθέατρου στην καθημερινότητά μας ανοίγει νέες πόρτες στη σχέση μας με τον κόσμο και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Το κουκλοθέατρο αποκαλύπτει, μαγεύει, αλλά και διδάσκει, εκπαιδεύει, ψυχαγωγεί.

 

Στην ιδιαίτερη σχέση του Κουκλοθέατρου με τα αντικείμενα των Μουσείων και την Πολιτισμική μας Κληρονομιά. Τα αντικείμενα των Μουσείων, είναι τα ιδιαίτερα διαχρονικά, πλούσια σε νοήματα, συμβολισμούς και αφηγήσεις δυνάμει αντικείμενα του Κουκλοθέατρου. Το φετινό Φεστιβάλ γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με πλήθος ενσωματωμένων δράσεων σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς και ομάδες Τεχνών και Πολιτισμού. Στο πρόγραμμα θα βρείτε τις παραστάσεις αλλά και τις δραστηριότητες που εστιάζουν στον «Πολιτισμό των Μουσείων», στον «κόσμο των Μουσείων», των μεγάλων αυτών «κεφαλαίων της Ανθρωπότητας», που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

 

Για την υλοποίηση του Φεστιβάλ συνεργάζονται η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ», οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και το «Μεταφεστιβάλ Βιωματικής Πολιτισμικής Εκπαίδευσης».

 

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας. Πλαισιώνεται από ένα πλήθος χορηγών.

 

Μέγας χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3 και η ΕΡΤ Καλαμάτας.

 

Επίσης, μας στηρίζουν προβάλλοντας το Φεστιβάλ και τα εξής ΜΜΕ της Καλαμάτας:

οι Εφημερίδες «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΘΑΡΡΟΣ» και «ΦΩΝΗ»,

οι ενημερωτικοί ιστότοποι «Messinia Live», «Kalamata Journal», «Humans of Kalamata»,

τα τηλεοπτικά κανάλια «Μεσόγειος tv» και «BEST tv», «IONIAN TV»

οι ραδιοφωνικοί σταθμοί  «Κανάλι 1 94,8FM», «enter Messinia», «enter Messinia TV», «Life FM88», « Έμφασις 91,8FM» και

ο εκπαιδευτικός ιστότοπος mediamatics.gr.

 

Το έμψυχο δυναμικό του Φεστιβάλ αποτελείται από πλέον των εξήντα (60) εθελοντών-εθελοντριών που με την έμπνευση και το δυναμισμό τους στηρίζουν οργανωτικά την κοινή αυτή προσπάθεια στην πόλη μας και δίνουν το στίγμα του δημιουργικού εθελοντισμού στη σύγχρονη κοινωνία μας. Τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

 

Η εβδομάδα 12-19 Μαΐου, θα είναι και φέτος μια εβδομάδα Γιορτής του Κουκλοθέατρου, γι’ αυτό όπως κάθε χρονιά, προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες μας να απολαύσουν τη χαρά αλλά και τη σπουδή που μας χαρίζει αυτή η τόσο αρχαία αλλά και τόσο σύγχρονη τέχνη. Τους προσκαλούμε επίσης να συμμετέχουν στα ανοιχτά δρώμενα ώστε η Καλαμάτα, πόλη που αγαπάει τον Πολιτισμό, να αναβλύσει στους δρόμους και τις πλατείες της Τέχνη, αυτή τη φορά με αφορμή το  Κουκλοθέατρο!

 

 

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *