MEDIAmatics.gr

παρατηρητήριο παιδικών θεαμάτων και ακουσμάτων

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ

Ένας (ακόμη) λόγος για να μη δημοσιεύουμε φωτογραφίες παιδιών στα μέσα δικτύωσης

Ο θεσμικός ιστότοπος saferinternet4kids.gr μεταφέρει στα ελληνικά άρθρο του abc.net   το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ  όπου μεταξύ άλλων διαβάζουμε:

«Η επίτροπος για τη διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών (OCEC) Kellie Britnell υποστηρίζει ότι δεν είναι ασυνήθιστο εικόνες παιδιών στο διαδίκτυο με ρούχα ή χωρίς, να καταλήγουν στα χέρια παιδόφιλων. «Πολλές φορές οι αρχές που ασχολούνται με τον εντοπισμό περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών διαπιστώνουν ότι οι εικόνες έχουν δημοσιευτεί αρχικά σε κοινωνικά δίκτυα. Τα παιδιά δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι γυμνά. Επιπρόσθετα, οι υπηρεσίες τοποθεσίας που υπάρχουν στα κινητά και στις εφαρμογές μπορούν να δώσουν πληροφορίες στους θύτες για την τοποθεσία της κατοικίας, του σχολείου του παιδιού ή τις εξωτερικές του δραστηριότητες. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ενεργοποιήσει τις κατάλληλες ρυθμίσεις έτσι ώστε ό,τι δημοσιεύουμε να μην είναι ορατό από τον οποιονδήποτε αλλά μόνο από τους στενούς μας φίλους ή όσους εμπιστευόμαστε.»

Η κ. Britnell επισημαίνει ότι συνήθως οι γονείς δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους έχοντας τις καλύτερες προθέσεις αλλά οι αποδέκτες είναι πολλοί και δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι είδους άνθρωποι είναι.»

 

Επίσης στο άρθρο της Τζένης Χαραλαμπίδου που δημοσιεύτηκε στην ΕΡΤ με θέμα: «Φωτογραφίες παιδιών στα social media: πού πρέπει να σταματάμε» μεταξύ άλλων διαβάζουμε:

«Μια φωτογραφία στο διαδίκτυο εκθέτει το παιδί για πάντα

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε την ψηφιακή ταυτότητα του παιδιού μας είναι να μην αναρτάμε απολύτως τίποτα για εκείνο γιατί οι φωτογραφίες θα παραμείνουν για πάντα εκεί, διαθέσιμες προς όλους –και προς εκείνους που είναι «αρρωστημένα μυαλά».

Εξάλλου, δεν αποκλείεται στο μέλλον, λένε οι ειδικοί, μία φωτογραφία του παιδιού μας που «ανεβάσαμε» στο διαδίκτυο όταν ήταν 4 ετών, να συνδεθεί με κάποια που θα αναρτήσει ένας φίλος του όταν θα είναι 10 ετών και στη συνέχεια με κάποιο επαγγελματικό προφίλ που μπορεί να έχει το παιδί ως ενήλικας… Και έτσι να δημιουργηθεί ένα πλήρες ψηφιακό αρχείο του παιδιού, πάνω στο οποίο δεν θα μπορεί να έχει κανέναν έλεγχο!

Ο σωστός χειρισμός

  • Διαγράφουμε όσες φωτογραφίες έχουμε αναρτήσει, ώστε να μην είναι διαθέσιμες στον οποιοδήποτε.
  • «Κρύβουμε» από το χρονολόγιο τις φωτογραφίες που έχουν «ανεβάσει» άλλοι με εμάς και τα παιδιά (δυστυχώς, δεν μπορούμε να τις διαγράψουμε, μόνο αυτός που τις «ανέβασε» μπορεί να το κάνει αυτό).
  • Επιλέγουμε στις ρυθμίσεις του social να βλέπουν τις φωτογραφίες μας μόνο οι «φίλοι» μας.
  • Κάνουμε ρύθμιση ώστε να ενημερωνόμαστε κάθε φορά που κάποιος μας κάνει tag σε μια φωτογραφία, προκειμένου να την εγκρίνουμε πριν δημοσιευτεί.
  • Ενημερώνουμε τους φίλους μας ότι δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να αναρτούν φωτογραφίες όπου εμφανίζονται τα παιδιά μας.»

 

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *